Η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό στάθηκε αφορμή για ευρεία κοινωνική και καλλιτεχνική αντίδραση, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται με χιλιάδες νεκρούς Παλαιστινίους από τον Οκτώβριο του 2023. Ανάμεσα στα συνθήματα: «Όχι χειροκροτήματα για τη γενοκτονία» και «Τραγουδάμε ενώ η Γάζα καίγεται».
Η εικόνα της ισραηλινής αποστολής να παρελαύνει μπροστά σε μια «θάλασσα" από παλαιστινιακές σημαίες, ενώ τα τηλεοπτικά πλάνα προσπαθούσαν να το αποκρύψουν, έγινε viral. Η φράση «μπορείτε να φιμώσετε τους καλλιτέχνες, αλλά όχι τον λαό» ακούστηκε δυνατά — και κυριολεκτικά.
Η ίδια η Eurovision βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο: πρώην νικητές και διαγωνιζόμενοι συνυπέγραψαν ανοιχτή επιστολή ζητώντας τον αποκλεισμό του Ισραήλ, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) για “ξέπλυμα εγκλημάτων πολέμου”.
Ακόμη και ο περσινός νικητής του διαγωνισμού, Nemo, πήρε σαφή θέση υπέρ του αποκλεισμού, δηλώνοντας:
«Οι πράξεις του Ισραήλ αντιβαίνουν στις αξίες της Eurovision – την ειρήνη, την ενότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Μπορεί η EBU να συνεχίζει να βλέπει τη Eurovision ως “απολιτική” γιορτή της μουσικής. Όμως η φετινή διοργάνωση δείχνει ξεκάθαρα πως η πολιτική — και η ευθύνη — δεν παίρνουν άδεια από τις νότες.