Η Yasmine Ahmed, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε ότι η απόφαση ανοίγει την πόρτα για τον αποκλεισμό των τρανς ατόμων από βασικές υπηρεσίες, όπως τουαλέτες και ασφαλείς χώροι, δημιουργώντας επικίνδυνα νομικά και κοινωνικά προηγούμενα. Παρά την επίσημη παραδοχή πως τα τρανς άτομα συνεχίζουν να προστατεύονται από τις διακρίσεις, η ίδια η απόφαση αποτυγχάνει — όπως σημειώνεται — να καθορίσει πώς αυτή η προστασία θα εξασφαλιστεί στην πράξη.
Ήδη, η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε προσωρινή καθοδήγηση που προτείνει τον αποκλεισμό των τρανς γυναικών από γυναικείες τουαλέτες. Οι αντιδράσεις δεν άργησαν: γιατροί, οργανώσεις, νομικοί και ακτιβιστές καταγγέλλουν πως πρόκειται για θεσμική οπισθοδρόμηση και επίθεση στη στοιχειώδη αξιοπρέπεια.
Η Ahmed ήταν σαφής: «Το Κοινοβούλιο πρέπει να παρέμβει. Ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να καταστεί ξεκάθαρο πως τα τρανς άτομα με πιστοποιητικό αναγνώρισης φύλου προστατεύονται πλήρως». Στο ίδιο μήκος κύματος, η Βρετανική Ιατρική Ένωση χαρακτήρισε την απόφαση «επιστημονικά αναλφάβητη».
Η υπόθεση ξεκίνησε από την οργάνωση For Women Scotland – με εμφανείς συνδέσεις με τη συγγραφέα J.K. Rowling – και στρεφόταν κατά της κυβέρνησης της Σκωτίας, αντιδρώντας στην προγενέστερη απόφαση της δικαστού Lady Haldane που είχε διευρύνει την έννοια του φύλου πέρα από τη βιολογία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, που κάποτε καμάρωνε ως παγκόσμιος πρωταγωνιστής στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με τη δυσφήμιση ενός σκληρού πισωγυρίσματος — σε μια εποχή που η ενσυναίσθηση και η ένταξη δεν θα έπρεπε να αμφισβητούνται, αλλά να προστατεύονται ως αυτονόητες αξίες.