Η Ελλάδα έκανε ακόμη ένα βήμα προς μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία, υπογράφοντας τη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ευαισθητοποίηση για τα Άτομα με Αναπηρίες, στο πλαίσιο της Πολωνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Μέσω του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η Ελληνική Κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στον ευρωπαϊκό διάλογο για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση πολιτικών που προάγουν την ισότητα, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη. Μαζί με άλλα 24 Κράτη Μέλη, η Ελλάδα συνυπέγραψε μια σημαντική δέσμευση για την ενίσχυση της ορατότητας των ατόμων με αναπηρία και την καταπολέμηση των διακρίσεων και των στερεοτύπων.
«Η κοινωνία ευαισθητοποιείται όταν οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα και προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις. Εργαζόμαστε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για μια κοινωνία ανοιχτή, δίκαιη και προσβάσιμη για όλους», δήλωσε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τα άτομα με αναπηρία
Η Ελλάδα προχωρά σε ουσιαστικές πολιτικές που υποστηρίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους:
- 15.000 άτομα αποκτούν ηλεκτρικά αμαξίδια χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
- 2.500 κατοικίες γίνονται πλήρως προσβάσιμες.
- Χιλιάδες ΑμεΑ συμμετέχουν σε ψηφιακά προγράμματα ενδυνάμωσης.
- 1.500 άτομα έχουν ήδη αποκτήσει τον δικό τους Προσωπικό Βοηθό.
- Με το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ", διευρύνονται οι επιλογές στέγασης για άτομα με αυξημένες ανάγκες προσβασιμότητας.
Ορατότητα και συμπερίληψη στο επίκεντρο
Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ως επικεφαλής του Συντονιστικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, υπογράμμισε:
«Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταστήσουμε τα άτομα με αναπηρία ορατά σε όλη την κοινωνία. Για να επιτύχουμε πλήρη συμπερίληψη, απαιτείται σχέδιο, επιμονή και συνεργασίες».
Η Διακήρυξη της ΕΕ αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια: να σπάσουμε τα στερεότυπα, να προωθήσουμε την ισότητα και να εξασφαλίσουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν μένει πίσω.
Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της ως χώρα που σέβεται τη διαφορετικότητα, επενδύει στη συμπερίληψη και εργάζεται για μια κοινωνία προσβάσιμη για όλους