Δήμος Αθηναίων – Πρωτοβουλίες για Συμπεριληπτική Στέγαση με Ευρωπαϊκή Στήριξη

4 Ελάχιστη ανάγνωση

Συνάντηση του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενέργεια και τη Στέγαση, Dan Jørgensen

Με κεντρικό άξονα το δικαίωμα όλων σε αξιοπρεπή, ασφαλή και προσιτή κατοικία, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Dan Jørgensen, σε μια ουσιαστική συζήτηση για τη στεγαστική κρίση που πλήττει έντονα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες — νέους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, άτομα ΛΟΑΤΚΙ+, μετανάστες και πρόσφυγες, χαμηλόμισθους και άστεγους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με κύριο στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και την ανάγκη για γενναία ευρωπαϊκή παρέμβαση υπέρ της κοινωνικής στέγασης.

Χάρης Δούκας: «Γνωρίζουμε ότι η στέγαση δεν είναι πολυτέλεια – είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Οι πόλεις μας πρέπει να γίνουν περιβάλλοντα ένταξης, ανοιχτά και δίκαια. Είμαι βέβαιος πως με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δούμε σύντομα απτά αποτελέσματα, ιδίως για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: τους μη προνομιούχους, τους αποκλεισμένους, τους αόρατους».

Dan Jørgensen: «Η Αθήνα μάς δείχνει πως είναι εφικτό να ενσωματώσουμε τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης στις στεγαστικές πολιτικές. Είναι τιμή μου να ακούω τις προτάσεις της Αθήνας και θα τις συμπεριλάβω στο Σχέδιο Δράσης για την Προσιτή Στέγαση. Η στέγαση πρέπει να είναι προσβάσιμη για όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, καταγωγής ή ταυτότητας».

Αθήνα – Στο Επίκεντρο μιας Δίκαιης Μετάβασης στη Στέγαση

Η αύξηση των ενοικίων κατά 20% και η ύπαρξη πάνω από 500.000 κλειστών κατοικιών στην Αττική, αποτυπώνουν τη στεγαστική ανισότητα. Πολλοί συμπολίτες μας —ειδικά νέοι, άτομα με αναπηρία και άτομα που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό— αδυνατούν να βρουν μια στέγη που να καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες.

Οι 7 Πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων για μια συμπεριληπτική στεγαστική πολιτική

Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει δράση με ένα πολύπλευρο σχέδιο κοινωνικής στέγασης, με στόχο να μην μείνει κανείς πίσω:

  1. Επιδοτούμενη στέγαση νέων και ευάλωτων ομάδων: Δύο προγράμματα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με επίκεντρο τη στήριξη νέων 25-39 ετών και την ανακαίνιση κατοικιών για οικογένειες με σοβαρές κοινωνικές ή οικονομικές ανάγκες.
  2. Πιλοτικό πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας με κοινωνικά κριτήρια: Αξιοποίηση δημοτικού κτιρίου για τη στέγαση 7 οικογενειών, με ισότιμη συμμετοχή Δήμου και ιδιωτών, χωρίς αποκλεισμούς.
  3. Καταγραφή και αξιολόγηση της ακίνητης δημοτικής περιουσίας για να προκύψουν διαθέσιμοι πόροι για κοινωφελείς χρήσεις.
  4. Σύσταση φορέα κοινωνικής στέγασης που θα μπορεί να λειτουργεί με όρους διαφάνειας, δημόσιου συμφέροντος και κοινωνικής δικαιοσύνης.
  5. Ίδρυση Παρατηρητηρίου Κατοικίας και Γραφείου Κοινωνικής Στέγασης, για την καταγραφή και στήριξη αναγκών χωρίς αποκλεισμούς λόγω καταγωγής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων ταυτοτήτων.
  6. Προστασία ιστορικών γειτονιών όπως η Πλάκα, από την ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση και την απώλεια του χαρακτήρα της ως ζωντανού οικιστικού ιστού.
  7. Ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) ώστε να αποδεσμευτεί κατοικία για ανθρώπους που έχουν ανάγκη από σταθερό και αξιοπρεπές σπίτι.

Μια Ευρωπαϊκή Απάντηση για Όλους: Το Ταμείο Προσιτής Στέγασης

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Mayors for Housing", μαζί με άλλες 14 πόλεις, διεκδικώντας:

  • Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσιτής Στέγασης με προϋπολογισμό 300 δισ. ευρώ.
  • Την αναγνώριση της στέγασης ως θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος.
  • Τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, με ειδική πρόβλεψη για όσους πλήττονται πολλαπλά από διακρίσεις ή κοινωνικούς αποκλεισμούς.
  • Την προώθηση ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε ποιοτική στέγη — χωρίς στερεότυπα, χωρίς αποκλεισμούς.

Η Αθήνα δείχνει τον δρόμο: μια πόλη για όλους — χωρίς αποκλεισμούς, με κοινωνική φροντίδα, σεβασμό στη διαφορετικότητα και με στέγη ως δικαίωμα και όχι προνόμιο.

Κοινοποίηση αυτού του άρθρου