Η εργασιακή ικανοποίηση δεν είναι μόνο θέμα μισθού. Είναι βαθιά συνδεδεμένη με το πώς νιώθουμε στην εργασία μας: αν μας σέβονται, αν μας ακούνε, αν νιώθουμε ασφαλείς να είμαστε ο εαυτός μας και αν έχουμε πραγματικές ευκαιρίες εξέλιξης. Τα στοιχεία δείχνουν πως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αυτά τα χαρακτηριστικά χτίζουν κουλτούρες εργασιακής συμπερίληψης και ευημερίας. Η Ελλάδα, δυστυχώς, εξακολουθεί να μένει πίσω.
Οι χώρες που ξεχωρίζουν για δίκαιες, ασφαλείς και υποστηρικτικές εργασιακές συνθήκες
Σύμφωνα με νέα έρευνα της ιστοσελίδας i-select, που αντλεί στοιχεία από διεθνείς οργανισμούς (ΟΟΣΑ, Randstad, Numbeo), η εργασιακή ικανοποίηση αξιολογείται με βάση έξι κρίσιμους δείκτες:
- Εργασιακή ασφάλεια
- Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
- Εμπιστοσύνη στον εργοδότη και την ηγεσία
- Δυνατότητες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης
- Αίσθηση δικαιοσύνης στις απολαβές
- Αγοραστική δύναμη
Οι 5 κορυφαίες χώρες:
- Λουξεμβούργο – Βαθμολογία ικανοποίησης: 100
Απόλυτη πρωτιά σε εργασιακή ασφάλεια, αγοραστική δύναμη και εμπιστοσύνη στον εργοδότη. Μια χώρα-πρότυπο για εργασιακά περιβάλλοντα ισότητας και σταθερότητας. - Νορβηγία – Βαθμολογία: 91,78
Σημαντικά χαμηλές ώρες εργασίας και κορυφαία εμπιστοσύνη στην ηγεσία. Εδώ, η έννοια της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης είναι θεμέλιος λίθος. - Ελβετία – 91,27
Συνδυάζει υψηλές αποδοχές με συνθήκες διαφάνειας και σταθερότητας. - Δανία – 87,95
Η χώρα με την υψηλότερη εμπιστοσύνη στην ηγεσία (83%). Το 75% των εργαζομένων τη χαρακτηρίζει εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον. - Ολλανδία – 85,42
Μόνο το 0,3% εργάζεται υπερβολικές ώρες. Δίκαιες πρακτικές και σεβασμός στον προσωπικό χρόνο.
Οι εννέα από τις δέκα κορυφαίες χώρες βρίσκονται στην Ευρώπη, ενώ η μοναδική μη ευρωπαϊκή παρουσία είναι η Αυστραλία – μία χώρα με έντονη κουλτούρα σεβασμού και συμπερίληψης στον χώρο εργασίας.
Ελλάδα: Χαμηλές Επιδόσεις στην Ικανοποίηση και την Εμπιστοσύνη
Η European Workforce Study 2025 του οργανισμού Great Place to Work, αναδεικνύει την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις ανάμεσα σε 19 ευρωπαϊκές χώρες σε βασικούς δείκτες όπως:
- Εργασιακή ικανοποίηση (18η θέση)
- Ποιότητα ηγεσίας (17η θέση)
- Ψυχολογική ασφάλεια (16η θέση)
Μόλις το 44% των Ελλήνων εργαζομένων θεωρεί ότι εργάζεται σε ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 59%.
Πού εντοπίζεται η δυσαρέσκεια;
- Έλλειψη αναγνώρισης: Μόνο το 43% πιστεύει ότι η διοίκηση εκτιμά την προσφορά του.
- Αδικία στις αμοιβές: Μόνο το 36% θεωρεί ότι αμείβεται δίκαια.
- Απουσία εμπιστοσύνης: 47% πιστεύει ότι οι ηγέτες τους δείχνουν αξιοπιστία, κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
- Μεγάλο χάσμα αντίληψης: 63% των ανώτερων στελεχών θεωρεί ότι παρέχει καλή καθοδήγηση, όμως μόνο το 45% των απλών εργαζομένων συμφωνεί.

Τι Δείχνουν Όλα Αυτά για την Ένταξη και τη Συμπερίληψη;
Η εργασιακή ικανοποίηση δεν είναι πολυτέλεια – είναι προϋπόθεση για ένα δίκαιο, δημιουργικό και καινοτόμο εργασιακό περιβάλλον. Οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή ενισχύουν ενεργά τις πολιτικές ισότητας, χτίζουν κουλτούρες εμπιστοσύνης και επενδύουν στην ψυχολογική ασφάλεια.
Στην Ελλάδα, η χαμηλή εμπιστοσύνη, η περιορισμένη δίκαιη μεταχείριση και το χάσμα αντιλήψεων μεταξύ διοίκησης και προσωπικού, αναδεικνύουν την ανάγκη για ριζική αλλαγή κουλτούρας – με πυρήνα τη συμπερίληψη και τον σεβασμό σε κάθε εργαζόμενο.