Η Δανία Πρωτοπορεί: Πνευματικά Δικαιώματα για Πρόσωπα και Φωνές ως Προστασία της Προσωπικής Ταυτότητας

2 Ελάχιστη ανάγνωση

Σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία με επίκεντρο την προστασία της ανθρώπινης ταυτότητας και τη διασφάλιση του σεβασμού στη διαφορετικότητα, η Δανία προχωρά σε ριζική αλλαγή του νομικού της πλαισίου, αναγνωρίζοντας στους πολίτες της τα πνευματικά δικαιώματα για το πρόσωπο και τη φωνή τους. Με αυτή τη νομοθεσία, η χώρα στοχεύει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των «deepfakes», δηλαδή της παραποίησης ήχου, εικόνας και βίντεο μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Τα deepfakes μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά εργαλεία παραπληροφόρησης, με επιπτώσεις στην προσωπική αξιοπρέπεια, την πολιτική εμπιστοσύνη και τη δημοκρατική συνοχή. Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι ομάδες που εκπροσωπούν τη διαφορετικότητα: καλλιτέχνες, ακτιβιστές, μειονότητες, πολιτικοί και άλλα δημόσια πρόσωπα.

Ο Δανός Υπουργός Πολιτισμού, Γιάκομπ Ένγκελ-Σμιτ, δήλωσε: «Στέλνουμε τώρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι έχουν το δικαίωμα στο ίδιο τους το σώμα, τη φωνή τους και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.»

Η προστασία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει πιο εύκολη από ποτέ την ψηφιακή αντιγραφή της ανθρώπινης ταυτότητας. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει και ενισχυμένες ρήτρες για μουσικούς και καλλιτέχνες, ώστε να μην γίνεται εκμετάλλευση της έκφρασής τους χωρίς συγκατάθεση.

Το νομοσχέδιο υποστηρίζεται ευρέως από όλα τα κόμματα του δανικού κοινοβουλίου, με τον Λαρς Κρίστιαν Λίλεχολτ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων, να επισημαίνει: «Όταν δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτό που βλέπουμε, η ίδια η δημοκρατία απειλείται.»

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της κατάχρησης deepfake τεχνολογίας σημειώθηκε πέρυσι, όταν κυκλοφόρησε παραποιημένο ηχητικό με τη φωνή του Προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών στο Νιου Χάμσαϊρ.

Η δανική πρωτοβουλία αναγνωρίζει την ατομική ταυτότητα ως κάτι περισσότερο από βιολογικό χαρακτηριστικό – ως στοιχείο με βαθιά πολιτισμική, κοινωνική και προσωπική σημασία, που πρέπει να προστατεύεται με τον ίδιο σεβασμό όπως κάθε άλλη έκφραση της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing

Κοινοποίηση αυτού του άρθρου