Γράφει η Άννα Απέργη Κωνσταντινίδη, Special Advisor Diversity Charter Greece
Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Michael O’Flaherty, κάλεσε τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου να καταψηφίσουν και να απορρίψουν την τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει την αναστολή της καταγραφής αιτήσεων ασύλου από άτομα που φτάνουν με πλοία από τη Βόρεια Αφρική, καθώς και την εξαναγκαστική επιστροφή τους, χωρίς καταγραφή, στις χώρες καταγωγής τους.
«Αυτή η πρόταση, θα νομιμοποιούσε την επιστροφή ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο βασανιστηρίων και άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες, καθώς και από άλλα νομικά μέσα, όπως το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος, προσθέτοντας πως είναι ενήμερος για τα επιπρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο, «συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης και κράτησης όλων όσων αφορά αυτή η τροπολογία, η οποία, εάν εφαρμοστεί, θα εγείρει περαιτέρω ζητήματα συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Με αυτές τις προτάσεις, οι ελληνικές Αρχές στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά Κρήτη και Γαύδο, ενόψει της αύξησης των παράτυπων αφίξεων στα δύο νησιά το 2025.
«Αναγνωρίζω ότι οι αυξανόμενες αφίξεις στη Γαύδο και την Κρήτη τους τελευταίους έξι μήνες έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τις ελληνικές Αρχές. Ωστόσο, όπως τόνισα κατά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, η ανθρωπιστική κατάσταση θα ήταν διαχειρίσιμη εάν οι αρχές είχαν αντιμετωπίσει την έλλειψη ικανότητας υποδοχής εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα πρέπει να σέβονται τα ισχύοντα διεθνή νομικά μέσα. Με άλλα λόγια, οι Αρχές πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των εν λόγω ατόμων γίνονται σεβαστά, οι ανάγκες προστασίας τους αξιολογούνται ατομικά και αποτελεσματικά και ότι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία έχουν πρόσβαση σε ουσιαστικά μέτρα προστασίας.»