Μια νίκη για τη δικαιοσύνη και τις γυναίκες: Ομόφωνα ένοχος ο Πέτρος Φιλιππίδης για δύο απόπειρες βιασμού

3 Ελάχιστη ανάγνωση

Μια ιστορική και ελπιδοφόρα απόφαση εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, κρίνοντας ομόφωνα ένοχο τον ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη για δύο απόπειρες βιασμού, που συνέβησαν το 2010 και το 2014. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για το ελληνικό #MeToo και μια ακόμη σπάνια δικαστική απόφαση σε υποθέσεις σεξουαλικής βίας στον χώρο του θεάματος.

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου περί «υπαναχώρησης», αναγνωρίζοντας πλήρως τις μαρτυρίες των δύο γυναικών, συναδέλφων του, οι οποίες στάθηκαν με γενναιότητα απέναντι στον φόβο και το κοινωνικό στίγμα.

Η πρώτη απόπειρα βιασμού έλαβε χώρα στο καμαρίνι του Φιλιππίδη στο θέατρο «Μουσούρη" το 2010, όταν μια ηθοποιός επισκέφθηκε τον γνωστό τότε σκηνοθέτη για επαγγελματικό ραντεβού. Η γυναίκα περιέγραψε μια βίαιη και τρομακτική επίθεση, με φωνές και παρακλήσεις να σταματήσει, που δεν της άφησαν περιθώριο αμφιβολίας για τον κίνδυνο που διέτρεχε.

Η δεύτερη απόπειρα, το 2014, έγινε στο αυτοκίνητο του Φιλιππίδη σε αδιέξοδο στο Παλαιό Ψυχικό, σε μια ακόμα «επαγγελματική» συνάντηση. Και σε αυτή την περίπτωση, το θύμα δεν σιώπησε – βρήκε τη δύναμη να μιλήσει, παρά το βάρος της δημόσιας έκθεσης και της αμφισβήτησης.

Παρόντες στην αίθουσα για να ακούσουν την απόφαση ήταν τόσο οι δύο γυναίκες που δικαιώθηκαν, όσο και η τρίτη καταγγέλλουσα, για την οποία ο κατηγορούμενος είχε αθωωθεί πρωτοδίκως. Η παρουσία τους δεν ήταν απλώς συμβολική – ήταν πράξη αντίστασης και αλληλεγγύης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την απαλλαγή του κατηγορούμενου λόγω «πλείστων αμφιβολιών», το δικαστήριο στάθηκε με τόλμη απέναντι στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι γυναίκες που μιλούν, ακούγονται. Οι θύτες λογοδοτούν.

Σε μια χώρα όπου οι καταδίκες για σεξουαλική βία –ιδίως όταν πρόκειται για ισχυρούς άνδρες με δημόσια παρουσία– παραμένουν εξαιρετικά περιορισμένες, η απόφαση αυτή δεν είναι απλώς δικαστική. Είναι κοινωνική. Είναι πολιτική. Είναι μια νίκη για κάθε γυναίκα που φοβήθηκε να μιλήσει, που δεν την πίστεψαν, που της γύρισαν την πλάτη.

Σε αυτόν τον νέο χάρτη που διαμορφώνει η κοινωνική αφύπνιση γύρω από τη βία κατά των γυναικών, η δικαίωση των θυμάτων του Πέτρου Φιλιππίδη δεν αφορά μόνο τις ίδιες. Αφορά όλες και όλους μας.

Κοινοποίηση αυτού του άρθρου